Tolken Cph Stage

Nu kan du opleve publikumssuccesen Tolken på teaterfestivalen Cph Stage d. 8. juni!

Forestillingen er en dramatisering af den sande fortælling om Ingeborg Stemann der under 1. verdenskrig rejser til Horserødlejren for at hjælpe de russiske flygtninge. I mødet med russerne, mennesker mærket af krigen og flugten, møder Ingeborg den betagende Mikael Romanov. Hun konfronteres med sine værdier, idealer og sit livssyn samtidig med, at hun nedskriver russernes flugtberetninger.

KØB BILLETTER HER

★ ★ ★ ★ ★

Sjældent har en teaterforestilling været så aktuel og samtidig så skæv i forhold til øjeblikkets situation.  Sådan er det med den meget seværdige forestilling ”Tolken”. Ikke uden grund rammes man som publikummer af fortællingen.

Ulla Strømberg, Kulturkupéen

★ ★ ★ ★ ★
Forestillingen fortjener et langt liv og at blive set af mange – også i denne meget triste tid, hvor ingen ved, hvad morgendagen bringer af nye tiltag fra øst.

Ulla Strømberg, Kulturkupéen

★ ★ ★ ★
E
t fint bud på en lokalt forankret og lokalt inddragende forestilling med aktualitet og holdning.

Anne Liisberg, Iscene

★ ★ ★ ★
Søren Iversen har iscenesat med god balance mellem for- og baggrund. De professionelle spillere i front med et bagtæppe af dem, det – også – handler om. Flygtningene, som blev Ingeborgs skæbne. Julie Forchammer har skabt den multimedierede scenografi, der med sine kornede billeder danner den helt rigtige ramme og associationsrum omkring den dramadokumentariske fortælling.

Anne Liisberg, Iscene

Mere om forestillingen: Første Verdenskrig raser. Russiske krigsfanger flygter fra forfølgelse og krigsarbejde i Nordtyskland til det neutrale Danmark. De kom sejlende på vognbunde, sammenbundne grene og dejtrug. De håber på en dag at kunne vende hjem til deres familier fra internatet i Horserødlejren. Fra Ribe ser den unge Ingeborg Stemann al krigens had og elendighed. Hun rejser til Horserød for at hjælpe, for at forandre verden og ikke lade mørket sejre. I mødet med russerne, mennesker mærket af krigen og flugten, møder Ingeborg den betagende Mikael Romanov. Hun konfronteres med sine værdier, idealer og sit livssyn samtidig med, at hun nedskriver russernes flugtberetninger.

Imens fortællingen oprulles ser en gammel Ingeborg Stemann tilbage på sit liv: hvad nu, hvis det man troede på som ung, ikke var rigtigt?

Forestillingen er en dramatisering af den sande historie om Ingeborg Stemann, der som ung akademiker og tolk viede sit liv til Horserødlejren og de russiske flygtninge, der var interneret her. Ingeborg Stemann arbejdede hele livet på en bog om de russiske flygtninge og deres beretninger. Bogen udkom aldrig. Ved sin død efterlod hun sig et utal af reviderede versioner af manuskriptet, som har indgået i forestillingens tilblivelse.

Ligheden mellem nutidens og datidens flygtninge er slående. Teknologien har forandret sig, men ikke menneskets udholdenhed og kreativitet. Hvad er det, der kendetegner et demokrati, og hvorfor tager man den demokratiske tanke til sig? Hvorfor flygter man? Fra hvad og til hvad, og hvor får mennesker den ukuelighed, kraft og fantasi fra, der gør dem i stand til at udholde en flugt, såvel fysisk som mentalt?

Her er den evigt aktuelle historie om krig og flugt, som Ingeborg Stemann aldrig selv fik formidlet.

KØB BILLETTER HER

På scenen:
Sarah Juel Werner, Karen Nielsen og Brian Hjulmann

Holdet bag:
Instruktør: Søren Iversen
Scenograf: Julie Forchhammer
Koreograf: Sofie Pallesen
Dramaturg: Anja Ohlsen
Lysdesign og teknik: Sebastian Just
Manuskript: Andreas Dawe i samarbejde med Søren Iversen
Konsulent: Mette Kia Krabbe Meyer, forskningsbibliotekar ved Kort- og billedsamlingen ved Det Kongelige Bibliotek