Tættere på drømmen

Der bygges her hos os i Parkteatret. Ambitionerne er høje, drømmene stort anlagte og ud fra byggestøvet vokser en pionerånd der skal udmønte sig i, at Parkteatret skal huse Frederikssunds første egnsteater.

Men det er et ambitiøst mål, som kræver at mange ender mødes, før det kan blive realiseret. Alle rejser starter dog med de første skridt, og de er allerede taget i Parkteatret, hvor der bliver renoveret for fuld musik sideløbende med huset mange kulturelle aktiviteter og biografdrift.

Vi, Karen Nielsen og Claus Malta Nielsen, overtog biografen Park Bio i sommeren 2016. Park Bio har i 75 år fungeret som biograf i Frederikssund, men med overtagelsen skiftede vi navnet til Parkteatret. Planen er nemlig, at Parkteatret i fremtiden – udover biograf – også skal huse store teaterforestillinger og fungere som et kulturelt samlingspunkt i Frederikssund, der står på tre ben: kvalitet, rummelighed og miljøansvarlighed.

Vi har solgt vores hus i Frederikssund og er nu flyttet ind i en lejlighed ovenpå teatret.

Det er en stor udfordring, vi har kastet os over. Men vores hjerter er fulde af mod og vores øjne er klare, vi tror på det.

I de sidste 20 år har vi med stor succes drevet det turnerende teater, Teatertasken, og det er meningen, at Teatertasken i 2021 skal blive klassificeret som egnsteater. Parkteatret kommer til at være udgangspunktet og samlingspunktet. For Parkteatret skal være for alle.

Et egnsteater vil være et tigerspring for Frederikssund som kulturby og -kommune. Men den lokale opbakning er altafgørende for om det kan lykkedes. Vores primære opgave er at skabe et kulturelt samlingspunkt, hvor vi kan mødes på tværs og berige hinanden.

I Parkteatret er vi i fuld gang med at optimere den forretningsmæssige del af projektet, som involverer lokale samarbejdsaftaler, sponsorater og fondssøgninger.

Derudover er det vigtigt, at Frederikssund Kommune bakker op om at vi får et egnsteater. Og det kræver, at vi får synliggjort, hvilke fordele et egnsteater har indenfor blandt andet socialøkonomisk virksomhed, ungdomsarbejde og frivillighed.

Vi har allerede ideerne. Faktisk ret mange af dem. Vi vil blandt andet have, at egnsteateret skal tilbyde talentundervisning indenfor teater for børn og unge mellem 10 og 18 år. Vi vil arrangere spændende events hver måned, som også involverer fællesspisning og så vil vi også have åben scene en gang om måneden. Vi skal lave konkurrencer, etablere samarbejder på kryds og tværs og så skal Parkteatret generelt set bare være hele Frederikssund kommunes teater.

Søndag den 17 august 1941 åbnede Erik Frost Hansen biografen i Jernbanegade 41 med filmen “Balalaika” med Nilson Eddy i hovedrollen. Erik Frost Hansen var uddannet filmfotograf, og med sine kun 28 år blev han landets yngste biografejer.

Den nye biograf havde 304 pladser, og var tegnet og projekteret af arkitekterne Christensen og Engeltoft, der var specialister i biografer. Operatørrummet var dengang udstyret med to topmoderne BAUER filmmaskiner, lysbilledapparat og toneanlæg, der var leveret og monteret af Dansk Kinematograffabrik.

I 1980 fik Park Bio konkurrence fra den nystartede biograf, Kinocenter, der lå i Havnegade, men Park Bio overlevede denne forhindring, og Kinocenter lukkede igen i 1987. Året efter døde Erik Frost Hansen og Else Frost Hansen overtog derefter driften af Park Bio.

Senere besluttede Else Frost Hansen, i samråd med sin datter, Lone, at udleje biograflokalerne til Carsten Gade Nielsen og kompagnonen Jesper Nielsen, der kastede lidt over en million kroner i projektet. Den gamle Park Bio genåbnede under navnet Det ny Park Bio den 6. februar 2004. Forinden havde den undergået en forvandling til en moderne biograf med ny maskine i operatørrummet, nyt syvkanals lydanlæg og større lærred. Alle stolene blev ligeledes skiftet ud, og pladsantallet kom herefter ned på 145.

1. juli 2016 overtog skuespiller og teaterleder Karen Nielsen og hendes mand Claus Malta Nielsen ejendommen Jernbanegade 41 i Frederikssund efter Lone Frost (datter af Erik og Else). 1. august overtog de også fremviserudstyr og biografdriften efter Carsten Gade Nielsen. Herefter drives huset videre som kombineret biograf og teaterscene under navnet Parkteatret.

Arbejdet med et bringe huset – dels tilbage til original stand, dels at opdatere, modernisere og installere cafekøkken og fast teaterscene – er fortsat pågående, og vil udvikle sig også i de kommende år.