HØRESPIL – LYT TIL SKOLEN

I 2014 producerede vi “Lyt til Skolen”, 20 hørespil i forbindelse med 200 års jubilæet for undervisningspligtens indførelse i Danmark.

Følg med her på siden, hvor der hver dag præsenteres nye hørespil.

HØRESPIL

SKREVET AF HANS HENRIK CLEMENSEN:

Her er 1 nyt hørespil skrevet af Hans Henrik Clemensen. Hans Henrik Clemensen er uddannet skuespiller og har været med i mange film, serier og teaterforestillinger. Han er god til at lave forskellige stemmer og karakterer. Han skriver også drama, som er de tekster man bruger på et teater, når man laver teaterforestillinger.

DEN SIDSTE LUSSING: 10-14 år
Hr. Jørgensen er en lærer som bestemt ikke bryder sig om, når en elev får de andre til at grine…

SKREVET AF LISE JØRGENSEN:

Her er 3 nye hørespil skrevet af Lise Jørgensen. Lise Jørgensen er så glad for ord og for at skrive historier, at hun er uddannet i skrivekunst fra Bergen i Norge. Hun har også læst noget, som hedder litteratur-videnskab på Københavns universitet. Nu skriver hun dramatik til teatre herhjemme, og her kan du høre hendes Lyt til skolen hørespil.

HUN FATTER INGENTING: 12-15 år
Min historielærer tror jeg har brug for hendes hjælp, men når Celine og Majse først går i gang så…

LEJERSKOLE: 12-14 år
Lises mor er den friske type. Hør selv med her, hvor hun er ved at køre Lise til bussen, for klassen skal nemlig på Lejrskole.

OVERLÆRER FREDERIKSEN: 13-15 år
I gl. dage kunne man blive sat til at skovle sne, hvis man sov i timerne. Men hævnen er ikke altid sød…

SKREVET AF ANNA PANDURO:

Her er 3 nye hørespil skrevet af Anna Panduro.

Anna Panduro er skuespiller og har gået på en teaterskole i London. Teaterskoler kan have forskellige måder at arbejde med teater på. Den skole Anna har gået på, bliver man f.eks. dygtig til klovens skuespil og udtryk. Anna er også dramatiker, det betyder at hun skriver teaterstykker til teatre i Danmark. Anna har også sit eget lille teater; ”Frøken Fracasos Kompagni”, hvor hun både spiller og skriver forestillinger.

FARMOER: 8-10 år
Hvordan lyder det mon, når Annalise´s farmor pludselig bryder ind midt i kristendomstimen i 3. klasse…?

MIRA: 12-15 år
Hvad skal man gøre, når alle de andre piger i klassen ruller med øjnene over ens bedste venindes historier…?

SKOLEFOTO: 8-12 år
Anna har lagt en plan – I år vil hun ikke lade latterlige foto-Ole ødelægge hendes 6. klasse skolefoto!

SKREVET AF ANNA PANDURO:

Her er 3 nye hørespil skrevet af Anna Panduro.

Anna Panduro er skuespiller og har gået på en teaterskole i London. Teaterskoler kan have forskellige måder at arbejde med teater på. Den skole Anna har gået på, bliver man f.eks. dygtig til klovens skuespil og udtryk. Anna er også dramatiker, det betyder at hun skriver teaterstykker til teatre i Danmark. Anna har også sit eget lille teater; ”Frøken Fracasos Kompagni”, hvor hun både spiller og skriver forestillinger.

DAVID OG GOLIAT: 11-13 år
Savner du idrætstimerne nu, i disse tider, hvor alle skoletimerne foregår derhjemme? Det tror jeg ikke denne her klasse gør…

EN FOR ALLE – ALLE FOR EN: 12-15 år
Der er 14 dage til 9.klassernes sidste skoledag, hvor karamellerne skal flyve, og humøret er højt mens der planlægges…

EN HUMBUK: 6-8 år
Et uhyre er flyttet ind i en busk bagved skolens fodboldsbane…måske.

SKREVET AF JENS KLØFT:

Her er 4 nye hørespil skrevet af Jens Kløft. Jens Kløft er dramatiker og skuespiller.

Når Jens skriver bruger han en masse skønne ord, når Jens spiller skuespil bruger han kroppen, og hvis han endelig siger noget er det på volapysk. Jens Kløft har skrevet tekster til TV, Revy og teaterstykker, både for børn og voksne, og har blandt andet skrevet “Dannerbarn” en forestilling om et børnehjemsbarn der møder Grevinde Danner.

DEN GAMLE SKOLE: 7-12 år
Den gamle skole går til skolelægen for at blive undersøgt, heldigvis har den ikke corona…

MIRAKELPLADSEN: 7-12 år
Amanda Olsen skal i gang med sin geografitest og så sker der noget…

SKUDT I HOVEDET: 10-14 år
Lige nu går du sikkert og længes efter at komme i skole. Det har Frida aldrig prøvet, hun er træt af skolen, men en dag kommer hun i kontakt med Malala Yousafzai der kæmper for at få lov til at alle børn skal gå i skole.

UDENFOR DØREN: 8-12 år
Hvad skete der i gamle dage når man blev sendt udenfor døren?

SKREVET AF HANS KRAGH-JACOBSEN:

SLADDER: 7-11 år
Hvad er der sket med flyglet på skolen?

SUPERELLING: 7-11 år
I gamle dage omkring 1950 mente man at tegneserier var skadelige for børn:

”Tegneserier vil i alle tilfælde virke skadeligt på det store flertal af de børn, som får fat i dem, fordi de vænner dem af med at læse en sammenhængende tekst og skaber et usundt behov for sensation”.

Således skrev viceskoleinspektøren i Rødding Chr. Winther i en af sine mange indlæg om tegneserier i Folkeskolen i begyndelsen af 1950’erne, og han var ikke den eneste lærer der engagerede sig i modstanden mod de farlige tegneserier. De danske skolelærere stod nemlig i centrum af en strid om, hvad der var sundt og usundt for børn at læse.

CURLINGFORÆLDRE: 8-13 år
Kender I det når ens forældre er lidt for pyldrede? Sara vil gerne selv cykle i skole – dengang man kunne det…

FAKTABOKS:

Hvad er en DRAMATIKER?

De første 3 hørespil er skrevet af dramatiker Hans Kragh-Jacobsen.

Hans Kragh-Jacobsen er Dramatiker, han har skrevet de tre første hørespil du kan høre her.

Hans Kragh-Jacobsen, har skrevet dramatik til teatret, film og tv- serier, blandt andet har han skrevet manuskriptet til Gummi Tarzan og Bullerfnis som jeres forældre sikkert kender fra dengang de var børn.

Ligesom en forfatter skriver bøger skriver en dramatiker teaterstykker.

Dvs. dramatikeren skriver det som personerne siger, enten dialog det er når der er flere skuespillere der siger replikkerne. Det kan også være en monolog det er når kun en skuespiller medvirker i teaterstykket/hørespillet.

God fornøjelse…

Hvad er et HØRESPIL?

Et hørespil er et teaterstykke du kun kan høre. Dvs. du skal selv danne dig billederne inde i dit hoved. Du kan høre skuespillernes stemmer.

I et hørespil er stemmen skuespillerens eneste virkemiddel. Skuespilleren skal kunne udtrykke alt med sin stemme.

Ud over skuespillernes stemmer kan du også høre andre lyde, fugle der synger, skridt, kaffe der bliver hældt op osv. I Lyt til skolen er mange af lydene reallyde, dvs. at de er blevet lavet på stedet f.eks. en optagelse at nogen går i grus.

Hvordan arbejder en LYDDESIGNER?

Lyddesignerens opgave er at skabe en oplevelse så vi virkelig tror på det vi hører. Stemmerne i et hørespil bliver optaget med skuespillere i et lydstudie, men hvis hørespillet skal forestille at foregå ude i en skov, så er det vigtigt at stemmerne lyder som de går i en skov. Og at man kan høre fugle, vind i træerne, en bæk og måske lyden af fodtrin i visne blade. Alt det bliver tilføjet til til stemmerne for at skabe det færdige hørespil.

Et andet eksempel kunne være at hørespillet forgik i et badeværelse, her er der en helt specielt lyd – det hedder rumklang – fordi væggene i badeværelset er dækkede med klinker og derfor giver en speciel rumklang. Udover det kan man måske høre lyden af vand der drypper, en bruser eller en hårtørrer.

Hvad laver en INSTRUKTØR ?

En instruktør arbejder med at få skuespillerne til at spille deres roller så overbevisende som muligt. Hvis den tekst som dramatikeren har skrevet har tre drenge i rollerne, så gælder det om at få skuespillerne til at have de følelser og kendetegn, som teksten lægger op til.Når man arbejder med teater hedder det at prøve. Spiller man musik hedder det at øve, og i sportens verden hedder det at træne, men det er faktisk det samme, nemlig at man bliver bedre til noget.

KREDITERING:

Her er navnene på alle de mennesker der har produceret Lyt til Skolen

DRAMATIKERE:

Hans Kragh-Jacobsen: Curlingforældre, Sladder, Superælling.

Andreas Dawe: Emma, Gustav & Robert, Linda.

Jens Kløft: Mirakelpladsen, Den gamle skole, Uden for døren, Skudt i hovedet.

Anna Panduro: David og Goliat, En for Alle. Alle for en, En Humbuk, Farmo-er, Mira, Skolefoto.

Lise Jørgensen: Hun fatter ingenting, Lejrskole, Overlærer Frederiksen.

Hans Henrik Clemensen: Den sidste lussing.

INSTRUKTØR: Solveig Weinkouff • KOMPONIST: Allan Andersen • MIXING & LYDDESIGN: Gregers Kjar • GRAFISK DESIGN: Kjalldesign 

SKUESPILLERE: Anja Owe, Jesper Pedersen, Lykke Sand Michelsen, Hans Henrik Clemensen, Thomas Knuth-Winterfeldt, Annevig Schelde Ebbe, Laura Kamis Wrang, Sofie Pallesen, Kathrine Høj Andersen, Özlem Saglanmak, Sara line Møller Olsen, Mette Alvang, Frederik Knuth-Winterfeldt, Marie Mondrup & Karen Nielsen