Foto: Ingeborg Stemann sammen med russiske krigsflygtninge i Horserødlejren i 1917.
Fotograf: Ukendt, bragt med tilladelse fra familien.

Hvortil min verden går

Flugten er en tilstand, hvor det eneste man ejer, er det, man er flygtet fra. “Hvortil min verden går” er en forestilling om det nødvendige demokrati og menneskets ukuelighed. 

Første Verdenskrig raser. Russiske krigsfanger flygter fra forfølgelse og krigsarbejde i Nordtyskland til det neutrale Danmark. De kom sejlende på vognbunde, sammenbundne grene og dejtrug. De håber på en dag at kunne vende hjem til deres familier fra internatet i Horserødlejren. Fra Ribe ser den unge Ingeborg Stemann al krigens had og elendighed. Hun rejser til Horserød for at hjælpe, for at forandre verden og ikke lade mørket sejre. I mødet med russerne, mennesker mærket af krigen og flugten, møder Ingeborg den betagende Mikael Romanov. Hun konfronteres med sine værdier, idealer og sit livssyn samtidig med, at hun nedskriver russernes flugtberetninger.

Imens fortællingen oprulles ser en gammel Ingeborg Stemann tilbage på sit liv: hvad nu, hvis det man troede på som ung, ikke var rigtigt?

Forestillingen er en dramatisering af den sande historie om Ingeborg Stemann, der som ung akademiker og tolk viede sit liv til Horserødlejren og de russiske flygtninge, der var interneret her. Ingeborg Stemann arbejdede hele livet på en bog om de russiske flygtninge og deres beretninger. Bogen udkom aldrig. Ved sin død efterlod hun sig et utal af reviderede versioner af manuskriptet, som har indgået i forestillingens tilblivelse.

Ligheden mellem nutidens og datidens flygtninge er slående. Teknologien har forandret sig, men ikke menneskets udholdenhed og kreativitet. Hvad er det, der kendetegner et demokrati, og hvorfor tager man den demokratiske tanke til sig? Hvorfor flygter man? Fra hvad og til hvad, og hvor får mennesker den ukuelighed, kraft og fantasi fra, der gør dem i stand til at udholde en flugt, såvel fysisk som mentalt?

Her er den evigt aktuelle historie om krig og flugt, som Ingeborg Stemann aldrig selv fik formidlet.

Køb dine billetter her

På scenen:
Sarah Juel Werner, Karen Nielsen og Brian Hjulmann

Holdet bag:
Dramatiker: Andreas Dawe
Instruktør: Søren Iversen
Scenograf: Julie Forchhammer
Koreograf: Sofie Pallesen
Dramaturg: Anja Ohlsen 
Lysdesign og teknik: Sebastian Just
Konsulent: Mette Kia Krabbe Meyer, forskningsbibliotekar ved Kort- og billedsamlingen ved Det Kongelige Bibliotek

Køb dine billetter her

Spilledage 2022

Lørdag d. 5. marts kl. 16.00
Søndag d. 6. marts kl. 16.00
Fredag d. 18. marts kl. 19.30
Lørdag d. 19. marts kl. 16.00

Køb dine billetter her